Vitamine D is essentieel voor goedwerkende spieren. Het maakt de spieren efficiënt en geeft ze een energieboost. Dat stellen onderzoekers van de Newcastle University.

De spierfunctie verbetert dankzij een vitamine D-supplement, doordat de activiteit van de mitochondria - de energiecentrales van de cel - wordt vergroot. Zonlicht en vitamine D uit bijvoorbeeld vette vis en andere voedingsmiddelen, kunnen dit effect ook bewerkstelligen.

Met behulp van MRI-scans bestudeerde Akash Sinha samen met zijn collega's de spiermassa van 12 patiënten met een ernstig vitamine D-tekort voor en na een behandeling met vitamine D.

"Hoewel het een kleine onderzoeksgroep betreft van patiënten met een vitaminetekort en spiervermoeidheid, zagen we heel duidelijk dat zelfs een klein beetje vitamine D de spierefficiëntie al significant verbeterde", aldus Sinha.

Tekort

Het is voor het eerst dat onderzoekers een verband aantonen tussen vitamine D en het functioneren van de mitochondria. Bij lage hoeveelheden vitamine D in het lichaam werken de mitochondria minder efficiënt. "Veel mensen hebben een vitamine D-tekort", stelt Sinha. "Met een simpel vitamine D-tablet kunnen zij hun energielevels een boost geven. En dat werkt vanuit de cel."

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.