Wit spierweefsel dat ontstaat tijdens krachttraining of als gevolg van diabetes of ouder worden, helpt bij het controleren van de bloedsuikerspiegel.

Tot die conclusie komen onderzoekers van het Life Sciences Institute aan de University of Michigan. Tot voor kort dachten wetenschappers dat het ontstaan van witte skeletspieren bij diabetes schadelijk is.

De moleculaire processen die laten zien dat dit niet zo is, bieden nu wellicht aanknopingspunten voor behandelingen voor obesitas en metabole aandoeningen.

Spieren

Zoogdieren hebben verschillende spieren: rode, witte en spieren die er tussen in vallen. Rode spieren zie je vooral bij mensen die aan duurtraining doen. Wit spierweefsel vinden we meer bij krachttrainers en sprinters. "De meeste mensen hebben een mix van witte en rode spieren", aldus onderzoeker Jiandie Lin.

Muizen

Bij diabetespatiënten worden volgens Lin de gemixte spieren wit. "Lange tijd dachten we dat deze verandering er voor zorgde dat spieren minder gevoelig werden voor insuline." Tijdens een onderzoek bij muizen vond Lin juist dat de muizen met meer wit spierweefsel, hun bloedglucose beter onder controle hadden.

Ook als zij een dikmakend dieet volgden.

Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Medicine.