Een grootschalig onderzoek naar de gevaarlijke darmbacterie EHEC is afgelopen week in de regio's Groningen, Drenthe en Rotterdam van start gegaan.

Een jaar lang worden tests gedaan op de ontlasting van zo'n 25.000 patiënten die zich bij de huisarts hebben gemeld met ernstige diarree. Dat heeft het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zaterdag bekendgemaakt.

EHEC is een variant van de relatief ongevaarlijke darmbacterie STEC. Tot nu toe werd niet specifiek getest op EHEC.

Deze bacterie kan naast bloederige diarree en dikkedarmontsteking ernstige complicaties veroorzaken waarvoor ziekenhuisopname nodig kan zijn. De onderzoekers verwachten dat het bij 2 tot 3 procent van alle STEC-besmettingen om een EHEC-infectie gaat.

Duitsland

In Duitsland was in 2011 een grote EHEC-uitbraak. Daarbij werden ruim 4000 mensen ziek en overleden 52 mensen.

Als zo'n uitbraak in Nederland was gebeurd, was de kans groot geweest dat dit pas laat werd ontdekt. ''De meeste Nederlandse laboratoria hadden niet de tests om deze variant te kunnen vinden'', stellen de onderzoekers.

Na afloop van het onderzoek geven de onderzoekers adviezen voor preventie en bescherming van de volksgezondheid tegen EHEC. Ook kijken zij in welke gevallen het nodig is om te testen op de bacterie.

Lees meer over de EHEC-bacterie