Mannen die bovenop hun hoofd kaal worden, lopen een verhoogd risico op coronaire hartziekten. Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het Open British Medical Journal.

Wetenschappers van de Universiteit van Tokyo bestudeerden zes onderzoeken naar dit onderwerp gepubliceerd tussen 1993 en 2008.

In totaal waren er bijna 40.000 mannen betrokken bij deze zes studies.

Kaal

Uit de onderzoeken bleek dat mannen die het meeste van hun haar verloren 52 tot 69 procent meer kans hadden op het ontwikkelen van een coronaire hartaandoening, dan leeftijdsgenoten die hun haardos behielden. Bij jongere mannen leek het verband het sterkst.

Het verhoogde risico leek samen te hangen met de ernst van de kaalheid. Het gaat hierbij alleen op de kaalheid bovenop het hoofd, de zogenaamde vertex. Een terugtrekkende haarlijn heeft geen invloed op het risico op de coronaire hartziekten.

Verklaring

Waarom kale mannen een verhoogd risico op hartziekten hebben is niet helemaal duidelijk. Mogelijk wijst kaalheid op insulineresistentie (een voorspeller van diabetes), chronische ontstekingen of een verhoogde gevoeligheid voor testosteron.

Volgens de wetenschappers vergroten deze factoren indirect de kans op hart- en vaatziekten.