Chronisch zieken en gehandicapten die in instellingen verblijven, worden te hard aangeslagen op hun spaargeld voor hun eigen bijdrage aan de zorg.

D66 en PvdA zullen staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid daarom donderdag vragen uit te zoeken of aan deze langdurige zorggebruikers tegemoet kan worden gekomen, zo laten ze weten aan NU.nl.

De vermogensinkomensbijtelling werd per 2013 in het leven geroepen om de oplopende zorgkosten af te wentelen op hen die dat financieel het beste kunnen dragen.

Kritiek

Hoewel de Kamer destijds unaniem instemde met de regeling, stuit die inmiddels zowel links als rechts op kritiek.

"De maatregel treft behalve ouderen ook chronisch zieken en gehandicapten, terwijl zij hun meestal toch al kleine buffer hard nodig hebben voor een eventuele verhuizing of vakantie", zo stelt D66-Kamerlid Vera Bergkamp.

Het gaat om zo'n 21.000 mensen die nu vanaf een vermogen van 21.000 euro aangesproken worden op hun spaargelden en beleggingen.

"Deze grens moet omhoog", vindt Bergkamp. Eerder lieten ook CDA en SP al weten dat er een hogere vrijstelling moet komen.

Zorgvuldig

Hoewel Otwin van Dijk van de PvdA vindt dat de huidige regeling "in een aantal situaties heftig uitpakt", hamert hij er wel op dat de staatssecretaris zorgvuldig uitzoekt hoe mensen daarin het beste geholpen kunnen worden.

"We moeten niet weer overhaast dingen willen regelen. Het gaat erom dat het nu goed komt", aldus Van Dijk.

Huis

De regeling vormt eveneens een knelpunt voor mensen die naar een instelling zijn verhuisd, maar hun huis nog niet verkocht krijgen terwijl ze wel op dat vermogen aangesproken worden.

Ook daarvoor hoopt de PvdA dat de staatssecretaris met een oplossing komt. Van Dijk: "Het kan natuurlijk niet zo zijn dat iemand moet gaan lenen, omdat hij anders in de financiële problemen raakt. Daarvoor moet een overgangsregeling komen."

PvdA en D66 zullen de staatssecretaris vragen nog dit voorjaar te informeren hoe financiële dekking in de begroting kan worden gevonden voor de aanpassingen.