De pannenkoek is weer in trek. Afgelopen twee jaar is het aantal pannenkoekenrestaurants in Nederland met 6,9 procent gegroeid naar 343 tenten.

Dat meldde horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners dinsdag.

Na lichte dalingen van het aantal pannenkoekenrestaurants tussen 2008 en 2010, is er weer een duidelijk opwaartse trend merkbaar.

Vooral nabij recreatieve en toeristische gebieden kwamen er veel tenten bij. In de grote steden nam hun aantal daarentegen iets af. In 2002 telde Nederland nog 292 pannenkoekenrestaurants.

Volgens het bureau profiteert de branche van de terugloop in de iets duurdere restaurants. ''De fastservicesector, waaronder ook de pannenkoekensector, heeft sinds 2010 aanzienlijk meer bezoekers aangetrokken. Consumenten zijn de laatste jaren steeds prijsbewuster geworden en zijn voorzichtiger met uitgaven buiten de deur.''

Van Spronsen & Partners schrijft dat per week zeker 288.000 Nederlanders een pannenkoekenrestaurant bezoeken. Dit zijn vooral senioren en gezinnen met kinderen. Gemiddeld besteedde een gast afgelopen jaar per bezoek 11,50 euro, tegenover 10,30 euro in 2006.