Jongeren hebben waarschijnlijk net zo vaak last van psoriasis als ouderen, maar bezoeken veel minder vaak een specialist voor behandeling van deze chronische huidziekte. 

Dermatoloog Bing Thio van het Erasmus MC vreest dat jongeren zich schamen voor de ziekte en daarom niet naar een arts gaan.

Met het opzetten van een website en een onderzoek hoopt hij patiënten tussen 15 en 40 jaar beter te kunnen behandelen. "We veronderstellen dat psoriasis bij jongeren en ouderen evenveel voorkomt, maar zeker weten doen we het niet", aldus Thio.

Vragenlijst

Op zijn website roept hij jongeren op een vragenlijst over de ziekte in te vullen. "Op die manier wil ik inventariseren hoe het leeft onder jonge mensen. Dan kunnen we er ook wat aan doen. De huidziekte is namelijk heel goed te behandelen."

Schaamte is een belangrijk punt, denkt Thio.

"Een mooie huid is belangrijk, zeker voor jongeren", zegt de arts.

"Over rode plekken op je huid of schilfers op je hoofd durven ze niet te praten. En ik hoor ook wel eens dat huisartsen zeggen dat ze er maar mee moeten leren leven." In het najaar hoopt Thio zijn onderzoek afgerond te hebben.