De uitzondering in het rookverbod voor kleine cafés is door het gerechtshof in Den Haag ongeldig verklaard.

Dat meldt het Gerechtshof dinsdag.

Het hof stelt dat de uitzondering in strijd is met de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tabaksgebruik. Wanneer de maatregel wordt ingevoerd is nog niet duidelijk.

Het rookverbod uit 2008 gold in eerste instantie ook voor horecaondernemers zonder personeel. In 2011 werd echter een uitzondering gemaakt voor cafés met een vloeroppervlak kleiner dan 70 vierkante meter en zonder personeel.

Clean Air Nederland (CAN) had de Nederlandse staat aangeklaagd omdat ze af wilden van de uitzondering op het rookverbod op kleine cafés. De organisatie reageert verheugd op de uitspraak, maar vindt dat nu wel spijkers met koppen moeten worden geslagen.

Aanfluiting

"Als Clean Air Nederland eisen wij dat de handhaving van het rookverbod nu eens goed wordt geregeld, want op dit moment is het een aanfluiting", zei CAN-voorzitter Patrick Zonderop dinsdag. CAN pleit voor een tijdelijke sluiting van een café als het zich niet aan het rookverbod houdt, in plaats van een boete.

Het kabinet had eerder al aangekondigd af te willen van de uitzondering op het rookverbod voor cafébazen zonder personeel.