Onthouden wat je laatste maaltijd was, zorgt ervoor dat je bij het volgende diner minder opschept.

Door afleiding tijdens het eten, krijg je juist meer binnen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Liverpool.

De wetenschappers analyseerden 24 onderzoeken naar de invloed van bewustzijn, aandacht, het geheugen en afleiding op de hoeveelheid die proefpersonen eten.

Ze ontdekten dat het onthouden van maaltijden en bewust met aandacht eten ervoor zorgen dat je minder calorieën binnen krijgt. Met technieken als opschrijven wat je eet en verpakkingen bewaren, is het makkelijker om te onthouden wat je allemaal eet, wat leidt tot het eten van kleinere porties.

Afleiding

Uit de geanalyseerde studies bleek daarnaast dat je juist meer eet als je afgeleid bent. Televisie kijken, muziek luisteren of de krant lezen aan tafel zorgt ervoor dat je met minder aandacht eet, wat tot overeten leidt.

"Uit ons onderzoek blijkt dat als mensen onthouden dat hun laatste maaltijd vullend en verzadigend was, ze bij de volgende maaltijd minder eten", zegt Eric Robinson.

Dit kan als strategie gebruikt worden om af te vallen. De onderzoeken zijn echter alleen uitgevoerd onder mensen met een gezond BMI, dus het is nog niet duidelijk of het hetzelfde effect heeft bij mensen met overgewicht.

Het onderzoek is gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.