Meerdere malen per nacht opstaan om te plassen, leidt tot een aanzienlijke vermindering van de productiviteit overdag.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht dat gepresenteerd is op het Europese Urologie congres in Milaan.

Sommige mensen worden 's nachts steeds wakker omdat ze naar de wc moeten. Dat is een veel voorkomend verschijnsel, genaamd nycturie. De onderzoekers vroegen 646 mensen met nycturie in verschillende vragenlijsten naar hun productiviteit op het werk en problemen bij activiteiten overdag.

Door nycturie bleek de werkproductiviteit bij de werkende bevolking met bijna 25 procent af te nemen. Verder lag bij patiënten met nycturie de mogelijkheid om overdag activiteiten uit te voeren 34 procent lager.

Verstoren nachtrust

In twee andere studies is aan mannen en vrouwen gevraagd wat zij het vervelendst vonden van het 's nachts op moeten staan om te plassen. Verstoring van de nachtrust werd gezien als het grootste probleem veroorzaakt door nycturie, gevolgd door niet meer in slaap kunnen vallen. Vermoeidheid de volgende ochtend kwam als derde uit de bus.

Een kleine subgroep van oudere patiënten noemde specifiek de angst om te vallen, vooral ten gevolge van duizeligheid en lopen door een donker huis om naar het toilet te gaan. "Patiënten met nycturie moeten worden behandeld voor deze afmattende aandoening", zegt onderzoeker Philip Van Kerrebroeck.