De Britse gezondheidszorg wordt bedreigd door een gebrek aan werkzame medicijnen tegen infecties.

Antibioticaresistentie is net zo’n grote bedreiging voor de Britten als het terrorisme. Zo luidt de waarschuwing van Sally Davies, medisch hoofdadviseur van de Britse regering, schrijft dagblad The Independent maandag.

Volgens Davies kan over 20 jaar een eenvoudige medische ingreep fatale gevolgen hebben omdat de farmaceutische industrie te weinig doet om nieuwe soorten antibiotica te ontwikkelen. In Groot-Brittannië sterven jaarlijks al 1.250 mensen aan infecties die niet meer door antibiotica genezen kunnen worden.

19e eeuw

"Er komen weer 19e eeuwse toestanden aan in de gezondheidszorg", waarschuwt Davies in een rapport over de toestand van de zorg in haar land. Als er nu niets gebeurt, zal antibioticaresistentie net zo’n groot gevaar vormen voor het leven van burgers als terrorisme en klimaatverandering.

Het probleem dat steeds minder soorten antibiotica werken, is al langer bekend. Davies wil het onderwerp op de politieke agenda krijgen omdat het volgens haar om een "tikkende tijdbom" voor de hele wereld gaat.

De arts spreekt van een "apocalyptisch scenario" en zegt te hopen dat alle betrokken partijen actie zullen ondernemen.