Vrijdag 20 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Cholesterol verandert met seizoenen'

Ons cholesterol lijkt te fluctueren met de seizoenen. Dit kan betekenen dat mensen met een cholesterolwaarde die op de grens ligt, in de wintermaanden een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten.

Dat stellen onderzoekers van de State University of Campina's in Brazilië. Zij presenteren de resultaten van hun onderzoek op de jaarlijkse bijeenkomst van het American College of Cardiology. Eerder onderzoek liet al zien dat in de winter het aantal hartaanvallen en overlijdens als gevolg van een hartaandoening toeneemt.

Variëren

"Mensen moeten zich bewust zijn van het feit dat het cholesterol en de triglyceriden in hun lichaam variëren gedurende het jaar", aldus onderzoeker Filipe Moura.

"Hierdoor worden soms verkeerde inschattingen gemaakt van iemands cardiovasculair risico. Vooral bij mensen met een cholesterol tegen de bovengrens, is het risico vaak hoger dan verwacht."

Voor het onderzoek bestudeerde Moura samen met zijn collega's de gegevens van 222.359 personen. Het 'slechte' LDL-cholesterol nam in de winter gemiddeld met 7 milligram per deciliter toe in vergelijking met de zomer. Hierdoor komt een verhoogd cholesterol in de winter 8 procent vaker voor. De toename in LDL vonden de onderzoekers vooral bij vrouwen en mensen op middelbare leeftijd.

Tropisch

De resultaten van het onderzoek zijn niet in lijn met eerdere, kleinere studies. Mogelijk komt dat doordat het onderzoek van Moura plaats vond in een tropisch klimaat. Toch verwacht de onderzoeker de fluctuaties in cholesterol ook in landen met een extremer klimaat en groter verschil tussen zomer en winter. Minder vitamine D en vetter eten in de winter lijken hier een rol in te spelen. 

Moura zegt niet dat de patiënten op de grens heel vaak gecontroleerd moeten worden, maar het is wel belangrijk om in de gaten te houden dat de seizoenen mogelijk een rol spelen. Vervolgonderzoek moet meer informatie geven over het verband.

Aanbevolen artikelen