Zwangere vrouwen moeten oppassen met vitamine D. Een teveel van deze vitamine kan namelijk resulteren in een voedselallergie bij het kind.

Tot die conclusie komen onderzoekers van onder andere de Martin-Luther Universiteit in Halle-Wittenberg, Duitsland en het Helmhotz onderzoekscentrum voor milieu. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Allergy.

Vitamine D heeft over het algemeen een positief imago: het versterkt de botten, beschermt tegen infecties en helpt het zenuw- en spierstelsel.

Maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat vitamine D ook in verband staat met de ontwikkeling van allerlei allergieën.

Onderzoek

De onderzoekers keken naar de gegevens van 622 moeders en hun 629 kinderen. Ze bepaalden onder andere het vitamine D-gehalte in het bloed van de zwangere vrouwen en in de navelstreng. Tijdens de eerste twee jaar na de geboorte werd met behulp van vragenlijsten bijgehouden of er eventuele voedselallergieën ontstonden.

Bij kinderen van moeders met weinig vitamine D in het bloed kwamen voedselallergieën beduidend minder voor. Er lijkt dus een verband te bestaan tussen een hoog vitamine D-gehalte en een verhoogd risico op allergie tijdens de kindertijd.

Het onderzoek wijst uit dat een te hoog vitamine D-gehalte in het lichaam van de moeder ervoor zorgt dat er minder T-cellen worden ontwikkeld in het ongeboren kind. Hierdoor neemt de kans op allergieën toe.

Zonlicht

Vitamine D halen we voor een deel uit voeding, maar het wordt voornamelijk aangemaakt onder invloed van zonlicht. De onderzoekers benadrukken dat hoewel voedselallergieën waarschijnlijk ook onder invloed van allerlei andere factoren ontstaan, het belang is om je bewust te zijn van het effect van vitamine D.

"We adviseren om zwangere vrouwen geen vitamine D-supplement te slikken."