Steeds meer mensen krijgen te maken met nekklachten als gevolg van smartphone- of tabletgebruik. Wetenschappers van de University of Nebraska waarschuwen voor de zogenaamde sms- of smartphonenek.

"Mensen zijn zo gefocust op het toestel, dat ze niet merken dat ze hun hoofd, nek en bovenrug voor langere tijd in een abnormale positie houden", vertelt orthopedisch chirurg Chris Cornett tegen UNMC News. 

"Wanneer je je lichaam in een abnormale positie houdt, verhoogt de stress op de spieren en ontstaat vermoeidheid, spierspasmen en zelfs spanningshoofdpijn."

De term 'sms-nek' is voor het eerst gebruikt door een chiropracter uit Florida. Het betreft een overbelasting van het hoofd, de nek en de schouders als gevolg van een te grote druk op de wervelkolom door het naar beneden kijken.

Deze overbelasting ontstaat dus niet alleen bij een telefoon, maar kan ook voortkomen uit het gebruik van een mp3-speler, e-reader of tablet.

Probleem

Cornett ziet steeds meer patiënten met deze klachten en ervaart ze zelf ook. "Aangezien het gebruik van deze technieken toeneemt, verwacht ik dat het probleem van de sms-nek nog vaker voor zal komen. Mogelijk leidt de spanning in de nek ook tot druk op de nekwervels en -gewrichten. Dit maakt de klachten alleen maar ernstiger."

Volgens Cornett is het van belang om de apparaten altijd op oogniveau te houden. Daarnaast benadrukt hij het belang van pauzes en sporten. Een sterke, flexibele rug en nek helpen je namelijk de druk op de nek te verminderen.