BAARN - Na een slechte nachtrust kies je eerder voor grote porties of calorierijk eten dan na een normale nacht. Slecht slapen kan op de lange termijn dus leiden tot overgewicht.

Dat stellen onderzoekers van de Uppsala Universiteit woensdag. De resultaten van hun onderzoek worden gepubliceerd in het tijdschrift Psychoneuroendocrinology.

In een eerder onderzoek lieten ze al zien dat na een nacht slecht slapen er meer activiteit is in een hersengebied verantwoordelijk voor het verlangen naar eten.

Buffet

Bij deze nieuwe studie keken onderzoekers Pleunie Hogenkamp en Christian Benedict samen met hun collega's naar het gedrag van mensen bij het buffet.

De 16 proefpersonen werden gevraagd om zeven maaltijdonderdelen en zes snacks van het buffet te pakken. Dit gebeurde in verschillende situaties: met honger of juist verzadigd en na een slechte of een goede nachtrust.

Ontbijt

"Na een verstoorde nacht kozen de mannen grotere porties en calorierijker voedsel", legt Hogenkamp uit. "Opvallend was dat ze dit zowel voor als na het ontbijt deden.

Bij een slaaptekort lijkt verzadiging dus niet uit te maken: het vergroot hoe dan ook de voedselinname. Steeds meer mensen lijken met slaapproblemen te kampen. Ons onderzoek biedt een mogelijke verklaring voor de invloed van slaaptekort op overgewicht."