BAARN - Door gluten toe te voegen aan het dieet van een baby op het moment dat hij alleen borstvoeding krijgt, kan het risico op coeliakie (glutenintolerantie) verlagen.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de Zweedse Umea Universiteit. Deze ontdekking lijkt tegen de intuïtie in te gaan, omdat bij patiënten met coeliakie de binnenbekleding van de darm wordt beschadigd door voedingsmiddelen die gluten bevatten.

Toch denken de onderzoekers dat het mogelijk is dat kinderen alsnog een tolerantie ontwikkelen en hierdoor 'ontsnappen' aan de aandoening.

Onderzoek

"Door al vroeg de gluten te introduceren, kunnen we het risico op de aandoening verkleinen", aldus onderzoeker Anneli Ivarsson. Voor het onderzoek bestudeerde ze samen met haar collega's twee groepen kinderen geboren in 1993 en 1997.

Ten tijden van de geboorte van de eerste groep nam het aantal coeliakiediagnoses enorm toe. Rond 1997 nam dit juist weer af.

Bij de tweede groep was volgens Ivarsson het risico op glutenintolerantie een kwart lager. De onderzoekster verwacht dat dit samenhangt met de verandering in voedingspatronen. Vanaf 1996 werd ouders geadviseerd om na vier maanden - in plaats van zes maanden - naast de borstvoeding ook gluten in het voedingspatroon van hun kind te introduceren.

De resultaten van het de studie verschijnen in het tijdschrift Pediatrics.