
Nederlanders eten iets minder zout
De daling heeft onder meer te maken met een afname van de hoeveelheid zout in brood en groenteconserven.
Uit onderzoek dat het RIVM samen met het Voedingscentrum en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed, bleek het zoutgehalte in brood en groenteconserven licht te zijn afgenomen. Het zoutgehalte in vlees en soepen bleef gelijk.
Te veel zout
Nederlanders krijgen volgens het instituut nog altijd veel te veel zout binnen. Het aanbevolen maximum is zes gram, maar veel volwassenen komen in de buurt van de negen gram. Het eten van te veel zout kan een verhoogde bloeddruk tot gevolg hebben, wat de kans op hart- en vaatziekten vergroot.
In het onderzoek is ook gekeken naar het gehalte verzadigd vet in voedingsproducten. Dat is gedaald, maar de onderzoekers kunnen niet zeggen of de gemiddelde consument ook minder verzadigd vet heeft binnengekregen.
Het RIVM en het Voedingscentrum volgen de gehaltes van zout en verzadigd vet in voedingsmiddelen omdat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de voedingsmiddelensector heeft opgeroepen de samenstelling van hun producten te verbeteren. Voor het onderzoek leverden fabrikanten vrijwillig gegevens aan. De NVWA deed zoutanalyses.
Plannen
Op basis van de plannen van de levensmiddelenindustrie zou in 2015 een reductie van ongeveer negen procent mogelijk moeten zijn. De Consumentenbond vindt dat niet snel genoeg gaan en stelt dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zoutreductie via wetgeving moet afdwingen.
"Al sinds 2007 vragen wij aandacht voor het hoge zoutgehalte in levensmiddelen", zegt directeur Bart Combée van de Consumentenbond. "Maar keer op keer wordt het aan de levensmiddelenbranche zelf overgelaten om in te grijpen, zonder resultaat."
Volgens de Consumentenbond overlijden jaarlijks 2500 mensen doordat ze te veel zout binnenkrijgen. Combée zegt het onbegrijpelijk te vinden dat Schippers nog steeds geen reden voor wettelijke maatregelen ziet.