BAARN - Intimiteit en het gevoel hebben dichtbij je partner te staan, worden vaak gezien als de sleutel tot een goede relatie. Toch kan een afstandelijke relatie ook goed zijn.

Het gaat er niet om hoe 'close' je bent met je partner, maar of je vindt dat jullie voldoende verbonden zijn.

"Uit ons onderzoek blijkt dat mensen die verlangen naar meer intimiteit of juist op zoek zijn naar meer afstand beide het risico lopen op relatieproblemen", vertelt onderzoeker David Frost van de Colombia University.

"Als je een gezonde en bevredigende relatie wilt, moet je er voor zorgen dat de afstand tussen jullie precies goed is."

Studie

Een onderzoeksgroep van 732 mannen en vrouwen in Canada en de Verenigde Staten heeft drie jaarlijkse vragenlijsten ingevuld over onder andere hun relatie en verbondenheid. Meer dan de helft van de ondervraagden voelde teveel afstand tussen hen en hun geliefde.

37 procent was tevreden met de mate van intimiteit in de relatie en 5 procent vond dat ze eigenlijk te 'close' waren met hun partner.

Verschil

De afwijking tussen de huidige en gewenste afstand met hun partner lijkt samen te hangen met een slechte relatie en symptomen van depressie. Het maakte hierbij niet uit of de afstand te groot of te klein was en hoe 'close' de ondervraagden met hun partner waren. Het ging puur om het verschil in ervaring en wens.

Bij sommige deelnemers nam de discrepantie in de loop van het onderzoek af. Zowel de relatie als de psychische gezondheid werd hierdoor beter. Het omgekeerde ging ook op: bij het groter worden van het verschil tussen het verlangen en de huidige situatie, verslechterde de relatie. Sommige relaties overleefden dit niet.

De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in Personality and Social Psychology Bulletin.