AMSTERDAM - Artsen, zorgverzekeraars en patiënten kunnen gaan aangeven welke behandelingen en medicijnen uit het basispakket van de zorgverzekering kunnen verdwijnen. Ze krijgen daarvoor een half jaar de tijd.

Dat zei minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zondag in Buitenhof. Het pakket dreigt nog verder uit te dijen door nieuwe behandelingen en een groter beroep dat op de zorg gedaan wordt. Schippers staat voor de taak 1,5 miljard te bezuinigen op het basispakket.

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) adviseert de minister over het basispakket, maar die adviezen doen in het veld altijd veel stof opwaaien. De afgelopen maanden ontstond er opschudding rond de geestelijke gezondheidszorg en de vergoeding voor twee zeldzame ziektes.

Schippers vraagt het veld nu zelf met voorstellen te komen. Die kan ze dan meenemen bij de beslissing die ze moet nemen over het CVZ-advies over het basispakket. Mocht de zorgwereld niet met bruikbare ideeën komen, dan hakt ze zelf de knoop door, want de geplande versobering van de zorgverzekering blijft overeind staan.

Inspectie

Daarnaast moet de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet harder op kunnen treden tegen falende artsen, instellingen of ziekenhuizen.

Volgens de minister moeten er strengere sancties worden uitgedeeld. Nu worden instellingen vaak tijdelijk onder toezicht gesteld en wordt dat weer opgeheven als alles weer in orde is. Uiteindelijk moeten zo minder onnodige doden of gewonden vallen door medische missers.

Zo moeten er meer inspecteurs komen met meer bevoegdheden en moet er daarnaast ook meer inzicht zijn voor patiënten. Dat is nu al gedeeltelijk mogelijk dankzij het zogeheten BIG-register waarin berispingen tegen artsen die in de fout zijn gegaan te vinden zijn.

Volgens Schippers is inzicht en transparantie cruciaal in de zorg. 

Wereldtop

Schippers benadrukt dat Nederland aan de top van de wereld staat als het gaat om gezondheidszorg. "Dat doe ik niet. Dat doen de artsen en verpleegkundigen. Ik ben daar trots op. Dat wil alleen niet zeggen dat er wel eens iets misgaat."

Zorgorganisaties

Patiënten- en artsenorganisaties zijn blij met de oproep van minister Edith Schippers.

De Nederlandse Patiënten- en Consumentenfederatie NPCF is blij dat Schippers ''inziet dat de eerdere manier van werken dweilen met de kraan open was'', aldus directeur Wilma Wind. Schippers stelde in Buitenhof

Artsenfederatie KNMG is ''zeker te spreken'' over Schippers' idee en heeft zelfs al kort overlegd met partnerpartijen. 

Alleen belangenbehartiger Zorgverzekeraars Nederland is minder te spreken over het plan. ''Het is een interessante gedachte en meedenken is prima. Maar de overheid moet wel zelf verantwoordelijk blijven voor het zorgpakket en dat niet ergens anders neerleggen’’, aldus een zegsvrouw.