AMSTERDAM - Vrouwen die naar Ontario (Canada) emigreren, krijgen grotere baby’s dan vrouwen uit hun land van herkomst. 

Dat concluderen Canadese onderzoekers vrijdag in het vakblad Paediatric and Perinatal Epidemiology.

Gemiddeld weegt een jongetje van een geëmigreerde moeder 115 gram meer dan een baby van een moeder die in haar geboorteland is gebleven. Voor een meisje is dat 112 gram.

Er zijn wel uitzonderingen. Zo blijken jongetjes en meisjes die in Zweden of Israël ter wereld komen juist groter. Mogelijk ligt dat aan de gezondheidszorg die in Zweden beter is. Het zou ook kunnen komen door het kleine aantal Zweedse immigrantenbaby's.

Voor Israeli ligt de verklaring eerder in het gegeven dat vrouwen in Israël vaker obees zijn. Ook neemt het gewicht van Israelische immigranten niet zoveel toe als dat van collega's uit andere landen.

Immigrantenbaby’s

Toch blijven immigrantenbaby’s in gewicht achter bij die van moeders die in Canada zijn geboren. Wellicht heeft dat te maken met het immigratiebeleid, waardoor vooral welgestelde mensen naar Canada komen. Het kan ook zijn dat immigranten meer calorieën binnenkrijgen en minder bewegen dan in hun land van herkomst. Daardoor worden ze niet alleen zelf zwaarder, maar hun baby’s ook.

Het grootste gewichtsverschil bestaat tussen baby’s geboren in Ontario en baby’s uit armere, minder ontwikkelde landen.

De onderzoekers analyseerden het geboortegewicht van alle kinderen die tussen 1980 en 2012 geboren werden. In totaal waren dit ruim 13 miljoen mannen en bijna 13 miljoen vrouwen uit 21 verschillende landen.

In 2006 telde Canada ongeveer drie miljoen vrouwelijke immigranten. Dat was toen goed voor twintig procent van het totaal aantal vrouwen in het land.