AMSTERDAM - Onderzoekers zeggen meer inzicht te hebben gekregen in hoe zink het immuunsysteem kan helpen infecties te bestrijden.

Een nieuwe studie van de Ohio State University toont aan dat zink het immuunsysteem ‘kalmeert’ wanneer het ontspoort, zoals bij patiënten met sepsis (bloedvergiftiging) gebeurt. Daat meldt de BBC.

Sepsis is een heftige reactie van het lichaam op een bacteriële infectie in het bloed. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Cell Reports.

In het onderzoek werd de activiteit van zink bestudeerd in het kader van sepsis, een ernstige ontstekingsreactie van het hele lichaam als reactie op een infectie. Sepsis is de belangrijkste doodsoorzaak op de intensive care (IC). Volgens de onderzoekers verklaren de bevindingen ook waarom het slikken van zink supplementen aan het begin van een verkoudheid de ernst van de symptomen kan beperken.

Na eerdere studies met muizen, concludeerden de onderzoekers van de Ohio State University dat een zinktekort kan leiden tot buitensporige ontstekingen.

Immuuncellen

Door verdere experimenten met menselijke cellen en dierexperimentele studies ontdekten de onderzoekers dat een eiwit, genaamd NF-kB, zink lokt in de immuuncellen, die het snelst reageren om infecties te bestrijden. Eenmaal binnen remt zink de verdere activiteit in de NF-kB route af en wordt de immuunrespons vertraagd en het aantal ontstekingen beperkt.

Onderzoeksleider Daren Knoell zegt: "We willen een robuuste ontstekingsreactie, die deel uitmaakt van onze natuurlijke programmering om ons te verdedigen tegen een indringer. Maar als dat ongecontroleerd verloopt en er te veel ontstekingen zijn, dan is het niet alleen een aanval op de ziekteverwekker, maar kan het ook leiden tot veel meer onbedoelde bijkomende schade."

Volgens Knoell is het nog te vroeg om te overwegen zink te geven aan alle patiënten op de intensive care, maar hij verwacht dat het voor een deel van hen wel gunstig zou zijn.