BAARN - Mannen die dagelijks een vitamine C supplement slikken, hebben een grotere kans op het krijgen van nierstenen dan mannen die dit niet doen. 

Dat blijkt uit Zweeds onderzoek.

Uit het onderzoek bleek dat mannen die een vitamine C supplement (ascorbinezuur, 1000 mg) per dag slikten een verhoogde kans lopen op het krijgen van nierstenen. Waarschijnlijk doordat vitamine C ongemetaboliseerd in de urine wordt uitgescheiden als oxalaat.

Over de hoogte van het risico houden de onderzoekers een slag om de arm.

De onderzoekers van het Karolinksa Instituut in Stockholm bestudeerden voor hun onderzoek de gegevens van 22.000 mensen die geen en 907 mensen die wel vitamine C slikten over een periode van 11 jaar. Van de groep die wel vitamine C nam kreeg 3,4 procent last van nierstenen. Bij de groep die geen vitamine C nam was dit 1,8 procent.

Onduidelijk

Uit eerdere studies is ook al gebleken dat het slikken van vitamine C, zeker in grote hoeveelheden, een extra risico op nierstenen met zich meebrengt. Maar bij die studies werd eveneens niet precies duidelijk hoe groot dat risico is.

Bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon is het nemen van extra vitamine C overbodig. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C voor mannen is 70 mg.