DEN HAAG - De persoonsgegevens zijn voldoende beschermd in het Landelijk Schakelpunt, voorheen het elektronische patiëntendossier. 

Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid donderdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Schippers komt tot die conclusie na overleg van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) met bouwer en beheerder CSC van het digitale informatiesysteem over de naleving van de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Daarbij is afgesproken dat als deze wet wordt overtreden het contract kan worden verbroken. Ook zal het bedrijf de aanwijzingen van het College Bescherming Persoonsgegevens moeten uitvoeren. Gebeurt dit niet, dan is dat ook reden om de overeenkomst te ontbinden.

Moeizaam

De VZVZ is de club achter het Landelijk Schakelpunt. Het patiëntendossier kent een moeizame geschiedenis. Maar een meerderheid van de huisartsenkringen stemde er deze week mee in. Daarmee werd een belangrijke horde genomen naar volledige invoering.

Maar er zijn nog hindernissen. Zo heeft een kleine artsenvereniging er niet mee ingestemd omdat de patiëntengegevens onvoldoende zouden worden beschermd. De vereniging heeft al aangekondigd naar de rechter te stappen.