UTRECHT - Nederland blijft last houden van een milde griepepidemie. In de afgelopen week hadden 148 op elke 100.000 Nederlanders last van griepklachten. 

Dat blijkt uit cijfers die het onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel woensdag heeft vrijgegeven. De gegevens zijn afkomstig van huisartsen.

De huisartsen zien vooral veel baby's en peuters met griepklachten. Ook het aantal grieperige kinderen van 5 tot 14 jaar oud stijgt snel.

De week ervoor hadden volgens Nivel 114 op de 100.000 Nederlanders last van griep, maar het totale aantal ligt waarschijnlijk hoger. Vaak hebben mensen het griepvirus te pakken, maar gaan ze niet naar de dokter en komen ze dus niet in de statistieken terecht.

Symptomen

De epidemie is eerder dan vorig jaar. Toen hadden pas rond maart veel mensen griep. Gemiddeld duurt een uitbraak zo’n 8 weken.

Symptomen van griep zijn onder meer koorts, hoofdpijn, keelpijn en spierpijn. Besmetting voorkomen is lastig. Meer dan bijvoorbeeld handen wassen, papieren zakdoekjes gebruiken en tegen je elleboog hoesten, is er niet aan te doen.