AMSTERDAM - Wetenschappers vermoeden dat er een verband bestaat tussen obesitas en tandvleesaandoeningen.

In het vaktijdschrift General Dentistry brengen onderzoekers naar voren dat obesitas een risicofactor voor tandvleesaandoeningen kan zijn.

"We weten dat overgewicht vele aspecten van de gezondheid van een persoon kan beïnvloeden", zegt arts Charlene Krejci. "Nu vermoeden we dat er een verband bestaat tussen obesitas en tandvleesaandoeningen. Mensen met obesitas produceren veel ontstekingseiwitten (cytokines).

Deze cytokines kunnen direct het tandvlees beschadigen of de bloedtoevoer naar het tandvlees verminderen en dus de ontwikkeling van tandvleesaandoeningen bevorderen".

Het onderzoek naar het verband tussen obesitas en tandvleesaandoeningen is nog niet afgerond. Volgens woordvoeder Samer Shamoon van de Academy of General Dentistry moet nog worden ontdekt of een gezondheidstoestand een risicofactor is voor een andere of dat een ziekte direct veroorzaakt wordt door een andere ziekte.

Tandarts

"Wat we wel weten is dat het belangrijk is om ten minste tweemaal per jaar een tandarts te bezoeken, zodat hij of zij kan bekijken of u extra risico loopt op het ontwikkelen van tandvleesaandoeningen en preventieve strategieën bieden", zegt Shamoon.

Volgens de woordvoeder verklein je het risico op het ontwikkelen van tandvleesaandoeningen door dagelijks goed te poetsen om plak te verwijderen, te flossen en te spoelen.