AMSTERDAM - Mensen die dicht bij de evenaar wonen, hebben een groter risico op allergieën en astma. De reden is mogelijk niet het gevolg van een toenemend aantal pollen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat maandag gepubliceerd is in het februarinummer van Annals of Allergy, Asthma & Immunology, het wetenschappelijk tijdschrift van de American College of Allergy, Astma en Immunologie (ACAAI).

"Mensen die in gebieden dicht bij de evenaar leven worden meer blootgesteld aan UV-B straling dan anderen. De toename aan UV-B straling kan worden gekoppeld aan vitamine D. Men denkt dat vitamine D invloed heeft op het immuunsysteem. Deze modificaties kunnen leiden tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van allergieën en astma", verklaart onderzoeker Vicka Oktaria.

Dit is één van de eerste studies die het verband tussen de breedtegraden en blootstelling aan UV-B en de ontwikkeling van allergieën en astma onderzoekt.

Richard Weber van ACAAI zegt: "Allergieën en astma zijn ernstige ziekten die levensbedreigend kunnen zijn als ze niet gediagnosticeerd en goed behandeld worden".