AMSTERDAM - Het is mogelijk om buikoperaties uit te voeren zonder zichtbaar litteken. Peter van den Boezem concludeert in zijn proefschrift dat er twee nieuwe technieken zijn die veilig uitgevoerd kunnen worden. 

Deze technieken zijn even effectief als normale kijkoperaties in de buik. Van den Boezem promoveert op 5 februari bij het VUmc.

Peter van den Boezem beschrijft in zijn proefschrift de introductie van twee technieken in Nederland die het mogelijk maken om te opereren zonder zichtbaar litteken.

Tijdens een Single Port ingreep wordt er nog slechts één kleine incisie in de navel gemaakt, terwijl er bij een NOTES (Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery) procedure gebruik wordt gemaakt van een bestaande lichaamsopening zoals mond, vagina of anus.

Hij concludeert dat beide technieken veilig uitvoerbaar zijn. Ze zijn even effectief als normale kijkoperaties in de buik, zonder een toename van complicaties.

Verwijderen tumoren

Beide technieken werden toegepast in de behandeling van goedaardige afwijkingen als voor kwaadaardige afwijkingen (bijvoorbeeld bij het verwijderen van tumoren van de dikke darm).

Met name bij de NOTES-techniek, waarbij er dus geen zichtbare incisie meer wordt gemaakt, is er sprake van een uitstekend cosmetisch resultaat.