UTRECHT - De kruidenthee van leverancier Jacob Hooy bevat waarschijnlijk een giftig kruid. Dat meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag.

De theesoorten 'Heemswortel', 'Galreinigende kruiden' en 'Luchtwegen kruiden' zijn mogelijk verontreinigd met wolfskers, een van de giftigste planten in Nederland.

De NVWA en Jacob Hooy roepen op om de thee niet te drinken.

Volgens een woordvoerder van de voedsel- en warenautoriteit zijn drie mensen ziek geworden na het drinken van de thee. Ze zijn na behandeling in een ziekenhuis, weer thuis.

Onder meer de Erica-kruiderijen, Jacob Hooy Amsterdam, Van der Pigge Haarlem, Droom van Utrecht, de Pil Rotterdam en Potgens in Kerkrade verkochten de thee. Die is overal uit de schappen gehaald.

Wolfkers

Het is nog niet bekend hoe de wolfkers in de kruidenthee terecht is gekomen. De kruidenthee is geleverd door een leverancier uit Duitsland die de kruidenthee uit Bulgarije heeft geïmporteerd, meldt de NVWA.

Wolfskers is vrij zeldzaam in Nederland. De vaste plant komt voornamelijk voor in Gelderland en Zuid-Limburg en soms in parken.

De plant bevat giftige alkaloïden, sterk werkende stoffen. Vooral de bessen zijn levensgevaarlijk. Die bevatten de uiterst giftige stof atropine. Het eten van drie bessen kan dodelijk zijn voor een kind, voor een volwassene zijn tien tot twaalf bessen vaak fataal.