Onnodig veel geneesmiddelen in drinkwater

AMSTERDAM - Er zitten meer geneesmiddelen in het Nederlandse drinkwater dan nodig. Betere zuiveringsinstallaties zouden dit kunnen voorkomen, maar dat maakt de waterzuivering wel duurder.

Onderzoekers van Waternet Amsterdam schrijven dit in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

De geneesmiddelen komen via urine en ontlasting van patiënten in het rioolwater en dus ook in het drinkwater terecht. De concentratie is te laag om schadelijk te zijn voor mensen, duizend keer minder dan wat patiënten bewust innemen.

De lange termijneffecten zijn echter onbekend. Daarbij ondervindt het leven in oppervlaktewater wel schade van de geneesmiddelen.

Zuiveren

Zuiveringsinstallaties verwijderen nu ongeveer 65 procent van de geneesmiddelen uit het rioolwater.

Door de toenemende vergrijzing zal de hoeveelheid geneesmiddelen in het water groter worden. Betere zuiveringsinstallaties zouden gebouwd kunnen worden, maar dit maakt de waterzuivering twee keer zo duur. 

Voorkomen

Volgens de onderzoekers kunnen artsen ook een rol spelen bij het beheersen van deze problemen door voorzichtiger voor te schrijven en vaker te kiezen voor milieuvriendelijke medicijnen. Voor patiënten is het belangrijk dat ze ongebruikte geneesmiddelen niet door het toilet spoelen, maar naar de apotheek brengen.

En de farmaceutische industrie kan meer aandacht besteden aan de productie van beter afbreekbare medicijnen.

In het oppervlaktewater werden 200 soorten geneesmiddelen aangetoond waaronder bepaalde antibiotica en de pijnstillers ibuprofen en diclofenac. In het drinkwater werden 15 geneesmiddelen gevonden.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie