Triggers lokken niet altijd migraine uit

BAARN - Veel mensen denken dat zonlicht of sporten een migraineaanval uitlokt. Uit Deens onderzoek blijkt dat dat maar voor een klein aantal migrainepatiënten geldt.

Bij 27 mensen met migraine werd getest wat het effect van licht en bewegen is.

Deze 17 vrouwen en 10 mannen gaven allemaal aan dat bewegen, licht of een combinatie van beide bij hen een migraineaanval met aura uitlokt.

Sporten en licht

Ze werden 30 tot 40 minuten blootgesteld aan drie typen licht waarvan de patiënten zeiden dat ze er migraine van zouden krijgen. Ook fietsten ze of liepen ze zo intensief hard dat hun hartslag 80 procent van het maximum bereikte. Vervolgens hielden de onderzoekers de proefpersonen drie uur lang in de gaten, om te zien of er symptomen van een migraineaanval zouden optreden.

Weinig migraine

Slechts 3 van de 27 deelnemers kregen last van migraine met een aura: daarbij kun je lichtvlekken zien of last hebben van blinde vlekken.

Eén proefpersoon kreeg een migraineaanval na alleen gesport te hebben, twee door een combinatie van licht en bewegen. Drie andere deelnemers kregen migraine zonder aura. Geen enkele proefpersoon kreeg last van migraine door het licht. 

Triggers

Volgens de onderzoekers kan beweging een migraineaanval uitlokken, maar geldt dat slechts voor een klein deel van de migrainepatiënten. Veel mensen met migraine vermijden sport, bepaalde typen voedsel en zonlicht, omdat ze denken dat ze er hoofdpijn van krijgen.

De onderzoekers raden aan om bij te houden wanneer je migraine krijgt en of het vermijden van eventuele triggers daarbij verschil maakt.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het tijdschrift Neurology.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie