Nieuwe meetmethode menselijk gewicht

AMSTERDAM - Een wiskundige aan de Universiteit van Oxford heeft een nieuwe meetmethode voor het menselijke gewicht ontwikkeld.

Volgens wiskundige Nick Trefethen is de Body Mass Index (BMI), een veelgebruikte methode om onder- of overgewicht te berekenen, gebrekkig omdat het geen rekening houdt met de verhouding tussen spiermassa en vetweefsel.

Dit is echter niet de eerste keer dat er kritiek is op de huidige BMI-formule. Trefethen vindt dat de BMI korte mensen laat geloven dat ze dun zijn, terwijl langere mensen het gevoel krijgen dat ze een gewichtsprobleem hebben.

Er wordt volgens hem geen rekening gehouden met de hoeveelheid natuurlijke massa die grote mensen hebben. "Hierdoor wordt overschat hoe ‘goed gevuld’ kleine mensen zouden moeten zijn", aldus Trefethen.

De BMI is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. Een BMI tussen 18,5 en 24,9 is normaal. Minder dan 18,5 wordt beschouwd als ondergewicht, terwijl 25 tot 29,9 wordt beschouwd als overgewicht. Bij een cijfer van 30 of hoger is de persoon zwaarlijvig.

Nieuwe formule

In de nieuwe formule wordt het gewicht in kilogram eerst vermenigvuldigd met 1,3 en het antwoord wordt vervolgens gedeeld door de lengte in meters tot de 2,5de macht.

De wiskundige benadrukt dat zijn formule meer is dan een academische oefening. De resultaten zouden volgens hem de gezondheid van miljoenen mensen kunnen beïnvloeden.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie