'Vaker nierfalen door hartritmestoornis'

BAARN - Patiënten met een chronische nierziekten hebben een grotere kans op nierfalen als zij ook last hebben van boezemfibrilleren. Dit is een van de meest voorkomende hartritmestoornis bij volwassenen.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de University of California, San Francisco (UCSF) en de Kaiser Permanenten Northern California Division of Research.

De studie biedt aanknopingspunten voor vervolgonderzoek naar het verband tussen de twee aandoeningen. In de toekomst zou dit kunnen leiden tot nieuwe behandelingen voor patiënten met een chronische nierziekte.

Het was al bekend dat patiënten met een nierziekte vaker een hartritmestoornis hebben of een beroerte krijgen. Dat het boezemfibrilleren ook een lange termijn effect op de nieren kon hebben, was echter nog niet eerder gebleken.

Boezemfibrilleren

Ruim tweehonderdduizend nierpatiënten waren betrokken bij het onderzoek. Tijdens de vijf jaar durende studie ontwikkelden ongeveer 16.400 patiënten boezemfibrilleren.

Zij hadden een 67 procent verhoogde kans op nierfalen dan patiënten zonder hartritmestoornis. Nierfalen wordt wel gezien als eindfase van een chronische nierziekte.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Circulation.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie