AMSTERDAM - Vrouwen die zwanger zijn geraakt door in-vitro fertilisatie (IVF) hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van bloedstolsels.  

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek uitgevoerd door het Karolinska Instituut in Zweden.

De bevindingen zijn gepubliceerd in het British Medical Journal.

Hoewel het risico klein blijft, is de kans tijdens het eerste trimester van de zwangerschap hoog in vergelijking met vrouwen die zwanger worden op natuurlijke wijze, aldus de onderzoekers.

Kans

Wetenschappers zijn zich ervan bewust dat het risico op bloedstolsels tijdens een normale zwangerschap al groter is. De Zweedse wetenschappers bestudeerden 23.498 vrouwen die zwanger zijn geworden door middel van ivf en 116.960 vrouwen die op een natuurlijke wijze zwanger zijn geraakt.

De vrouwen waren gemiddeld 33 jaar en tussen 1990 en 2008 bevallen. De wetenschappers ontdekten dat vrouwen die via ivf zwanger zijn geraakt vaker de diagnose veneuze trombo-embolie (VTE) hadden dan vrouwen die op een natuurlijke wijze zwanger zijn geworden (respectievelijk 4,2 op 1000 ten opzichte van 2,5 op 1000).

Tijdens het eerste trimester wordt de kans op het ontwikkelen van bloedstolsels verhoogd (1,5 bij de IVF-groep en 0,3 in de andere groep). De onderzoekers vonden geen verschil in risico voor de zwangerschap of tijdens het jaar na de bevalling.

Bloedstolsels

Bloedstolsels kunnen zich in de beenaderen vormen. Er kan een stukje van het bloedstolsel in het been afbreken (embolie). Deze embolie wordt met de bloedstroom meegevoerd en kan in kleine vaatjes vastlopen. Er is sprake van een longembolie als de embolie in de bloedvaten van de longen vastloopt. Een longembolie kan leiden tot ademhalingsproblemen en zelfs de dood.

Diep veneuze trombose (bloedprop gevormd in een diepliggende ader) en longembolie worden beschouwd als uitingen van hetzelfde ziektebeeld en worden daarom aangeduid met de term veneuze trombo-embolie (VTE).

Gering

Longembolie (PE) kwam bij 19 vrouwen voor die zwanger waren geworden door middel van IVF (0,08%), in vergelijking met 70 vrouwen die op een natuurlijke wijze zwanger zijn geraakt (0,05%).

Hoewel de artsen verklaren dat de absolute risico's voor PE laag zijn, waren er 2 tot 3 extra gevallen per 10.000 vrouwen uit de ivf-groep.

“Het is echter moeilijk om PE te diagnosticeren en het is nog steeds een belangrijke oorzaak van moedersterfte, waardoor deze resultaten van belang zijn voor artsen”, laten de onderzoekers weten.