Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
aardbei aardbeien

'Aardbeien verkleinen risico op hartaanval'

BAARN - Wekelijks drie of meer porties bosbessen en aardbeien eten kan bij vrouwen het risico op een hartaanval met een derde verkleinen. 

Dat schrijven onderzoekers van Harvard in Circulation: Journal of the American Heart Association.

De onderzoekers keken naar de gegevens van 93.600 vrouwen van 25 tot 42 jaar. Zij vulden gedurende 18 jaar elke 4 jaar een vragenlijst in over hun eetgewoontes.

Gedurende de studie kregen 405 deelnemers een hartaanval. De vrouwen die de meeste bosbessen en aardbeien aten, bleken 32 procent minder risico te lopen op een hartaanval dan vrouwen die hooguit eens per maand bessen aten.

De onderzoekers hebben gecorrigeerd voor factoren die het resultaat zouden kunnen vertekenen zoals leeftijd, hoge bloeddruk, BMI, beweging, roken, alcoholgebruik en het voorkomen van hartaanvallen in de familie.

Flavonoïden

Bosbessen en aardbeien, maar ook druiven, aubergines en andere fruit- en groentesoorten, bevatten veel flavonoïden. De onderzoekers keken specifiek naar bosbessen en aardbeien, omdat deze veel gegeten worden in de Verenigde Staten.

Een bepaalde variant van flavonoïden, anthocyanidine, heeft een gunstig effect op het hart en de bloedvaten. Ze verwijden de aderen en voorkomen mogelijk de vorming van vettige afzetting in de aderen (plaque).


Lees meer over:

aardbeien

Aanbevolen artikelen