AMSTERDAM - Een middel dat borstkanker remt, is vanaf deze maand in alle Nederlandse ziekenhuizen beschikbaar. Het medicijn wordt vergoed door zorgverzekeraars.

Dat bevestigen hoogleraar Medische Oncologie Vivianne Tjan-Heijnen van het Maastricht UMC en een woordvoerder van het College voor zorgverzekeringen donderdag na berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Het gaat om het geneesmiddel Afinitor, dat de stofnaam everolimus draagt. Het middel kan worden toegevoegd aan de al bestaande hormonale therapie. Zo kan chemotherapie gemiddeld met elf maanden worden uitgesteld. Dat is zeven maanden langer dan bij de bestaande therapie.

Uit eerste Nederlandse resultaten blijkt dat het middel goed werkt. "Het medicijn geeft weinig bijwerkingen en patiënten hebben opvallend snel na de start van inname minder tumor-gerelateerde klachten", licht de hoogleraar toe.

In augustus startten 22 ziekenhuizen op basis van een experiment met het middel. Nu de zorgverzekeraars hebben besloten het medicijn te vergoeden, is het experiment vroegtijdig afgesloten en is de nieuwe therapie sinds 1 januari beschikbaar in de apotheken van alle bijna honderd ziekenhuizen in Nederland.