BAARN - Een infectie met een parasitaire worm kan leiden tot ziekten, maar nu blijkt dat het in sommige gevallen ook bescherming biedt.

Een onderzoeksteam van de University of Georgia, Harvard School of Public Health, Université François Rabelais en de Central South University beschreef hun onderzoek in Nature Medicine.

Wanneer een parasitaire worm eenmaal in de gastheer zit, schijdt het vaak een suikermolecuul uit met ontstekingsremmende eigenschappen. Dit molecuul helpt bij de behandeling van metabole aandoeningen die samenhangen met obesitas.

Met behulp van het suikermolecuul kan de parasiet zich gemakkelijker in het lichaam verbergen: het houdt eigenlijk het immuunsysteem voor de gek. Daarbij ervaart de gastheer minder symptomen, waardoor de aanwezigheid van de worm niet gemerkt wordt.

Onderzoek

Omdat overgewicht een ontstekingsziekten is, verwachtten de onderzoekers een invloed van het suikermolecuul. Ze testten hun hypothese bij muizen op een vetrijk dieet.

De muizen in de controlegroep ervaarden als gevolg van het dieet onder andere insulineresistentie en een verhoogd cholesterol. De muizen die het suikermolecuul toegediend kregen, werden wel zwaarder, maar kregen niet te maken met de negatieve gezondheidseffecten.

Behandeling

De onderzoekers benadrukken dat mensen nu niet actief op zoek moeten gaan naar een worminfectie. Het onderzoek biedt wel aanknopingspunten voor nieuwe behandelingen. Niet alleen voor aandoeningen die samenhangen met overgewicht, maar bijvoorbeeld ook voor psoriasis, multiple sclerosis en orgaantransplantaties.

Voordat het suikermolecuul getest kan worden bij mensen, is er vervolgonderzoek nodig, maar onderzoeker Donald Harn is enthousiast. "Wij zien veel mogelijkheden voor het suikermolecuul. Hopelijk zal dit in de toekomst blijken."