Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
UMCG UMC Groningen

UMCG vreest problemen door concentratie kankerzorg

GRONINGEN - Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) denkt in problemen te komen door de concentratie van de kankerzorg. 
Door ANP

Het ziekenhuis voorziet een forse stijging van het aantal te behandelen kankerpatiënten en heeft daarvoor te weinig capaciteit en financiële middelen. Dat meldde het ziekenhuis woensdag.

Het kabinet en zorgverzekeraars willen de zorg voor kanker concentreren in een aantal ziekenhuizen. Ook stijgt het aantal kankerpatiënten door de vergrijzing.

Het UMCG verwacht dat daardoor het aantal te behandelen kankerpatiënten in 2015 toeneemt met 25 procent. In 2020 denkt het ziekenhuis 80 procent meer patiënten met kanker te behandelen.

Samenwerken

Het UMCG verwacht nog meer te moeten gaan samenwerken met andere ziekenhuizen. ''Wij moeten ons nog meer concentreren op de complexe zorg”, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis. ''De basiszorg komt dan terecht bij andere ziekenhuizen in de regio.”

Het UMCG hoopt dat het Rijk met een financiële compensatie over de brug komt voor de ziekenhuizen die extra patiënten krijgen.

Patiëntenstromen

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen herkent het beeld dat het UMCG schetst niet. ''Maar het is aannemelijk dat patiëntenstromen gaan verschuiven door de spreiding en concentratie in de ziekenhuiszorg'', stelt een woordvoerster van de organisatie.

''Ziekenhuizen en zorgverzekeraars zullen dan ook hele goede afspraken moeten maken in de regio over de financiën. Het is daarbij zo dat het geld de patiënt volgt.''


Lees meer over:

KankerUMCG

Aanbevolen artikelen