Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
griep ziek niezen

Milde griepepidemie in Nederland

UTRECHT - Er is sprake van een lichte griepepidemie in Nederland. Eind vorig jaar hadden zich gemiddeld 61 op de 100.000 inwoners zich bij de huisarts gemeld met griepachtige verschijnselen. 
Door ANP

Dan is er volgens het onderzoeksinstituut Nivel sprake van een lichte griepepidemie.

Vooral jonge kinderen, tussen de 0 en 4 jaar, hadden last van griep. Het aantal zieke mensen ligt vermoedelijk hoger. Vaak hebben meer mensen het griepvirus te pakken, maar gaan ze niet naar de dokter en komen dus niet in de statistieken terecht. Meestal zijn mensen na 3 tot 5 dagen weer beter.

De epidemie is eerder dan vorig jaar; toen hadden pas rond maart veel mensen last van griep. Gemiddeld duurt een uitbraak zo’n 8 weken.

Symptonen

Symptomen van griep zijn onder meer koorts, hoofdpijn, keelpijn en spierpijn. Voorkomen is lastig. Meer dan bijvoorbeeld handen wassen, papieren zakdoekjes gebruiken en tegen je elleboog hoesten is er niet aan te doen.

Het Nivel spreekt van een epidemie wanneer de huisartsen van de Continue Morbiditeitsregistratie (CMR) Peilstations 2 weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten rapporteren en onderzoek het virus aantoont in neus- en keelmonsters.


Lees meer over:

Griepepidemie

Aanbevolen artikelen