Woensdag 25 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
bof, inenten, inenting

Bofepidemie in België houdt aan

BRUSSEL - De bofepidemie in België is nog steeds niet over zijn hoogtepunt heen. De infectieziekte komt nu in het hele land voor, meldden Belgische kranten vrijdag.
Door ANP

Alleen in Vlaanderen al zijn er dit jaar meer dan 2000 gevallen geteld. Ook Wallonië ontsnapt niet aan de ziekte. 

''Begin dit jaar concentreerde het zich in de Vlaamse studentensteden. Nu krijgen we ook meldingen uit Luik, Luxemburg en Wallin'', stelt het Wetenschappelijk Instituut voor Volkgezondheid.

In november werden 343 nieuwe gevallen ontdekt, waarmee het totaal aantal geregistreerde gevallen op 1974 kwam. ''Je mag verwachten dat de cijfers voor december in dezelfde lijn zullen liggen, want zo'n epidemie gaat niet ineens liggen'', aldus Joris Moonens, woordvoerder van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Nederland

In Nederland lijkt de epidemie juist over haar hoogtepunt heen. ''Sinds 2009 hebben we een epidemie, maar op dit moment ligt het aantal meldingen eigenlijk heel erg laag", meldt topman Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

''Studenten die als kind waren ingeënt werden toen weer vatbaar, maar inmiddels hebben zoveel studenten de bof gehad dat het weer is gaan liggen." Coutinho schat dat er in heel 2012 zo'n 400 tot 500 nieuwe Nederlandse gevallen zijn geregistreerd. In november waren er dat zelfs maar 3.

Aanbevolen artikelen