Maandag 23 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
smartphone

Onbegrijpelijk sms'je wijst op beroerte

AMSTERDAM - Amerikaanse artsen constateerden een beroerte bij een vrouw, dankzij de onbegrijpelijke sms'jes die ze haar man had gestuurd.
Door NU.nl

De artsen publiceerden maandag over deze zaak in Archives of Neurology, meldt persbureau Reuters.

De zwangere vrouw (25) bracht in december van vorig jaar een bezoek aan haar verloskundige, om te horen wanneer ze uitgerekend was. Na afloop stuurde ze haar man de volgende sms'jes: "every where thinging days nighing", "Some is where!". Naar aanleiding hiervan besloot de man dat zijn vrouw naar het ziekenhuis moest. Daar werd vastgesteld dat ze een beroerte had.

De artsen van Harvard Medical School, die over de zaak publiceren, stellen dat digitale geschreven taal waarschijnlijk een steeds belangrijker middel wordt om neurologische aandoeningen te diagnosticeren. Ze noemen het fenomeen dystextia (text message is Engels voor een smsje).

Afasie

Een belangrijke aanwijzing voor een beroerte is afasie, problemen met taal. Een patiënt met een beroerte kan soms nonsens praten of woorden niet meer begrijpen.

"In dit geval was het eerste bewijs van moeilijkheden met taal de onbegrijpelijke sms'jes", zegt Joshua Klein, één van de auteurs, tegen Reuters. De artsen grappen dat de autocorrectie en spraakherkenning voor smsjes mogelijk zorgen voor een verkeerde diagnose.

Aanbevolen artikelen