AMSTERDAM - De T-cellen, een speciale soort immuuncellen in ons lichaam, reageren bij oude mensen net zo goed op bepaalde virusinfecties als bij jonge mensen.  

Dat is een belangrijke ontdekking, omdat over het algemeen aangenomen wordt dat ouderen een zwakker immuunsysteem hebben.

De studie van de Canadese McMaster University en University of Toronto wordt donderdag gepubliceerd in het online tijdschrift PLOS Pathogens.

T-cellen spelen een belangrijke rol in het lichaam bij de afweer van virusinfecties. Lange tijd werd gedacht dat ouderen meer risico op infectie liepen doordat ze minder T-cellen zouden hebben.

Door de immuunreactie op drie verschillende virussen te bestuderen bij jongeren en ouderen, ontdekten de onderzoekers dat zowel de aantallen als de functionaliteit van de T-cellen bij beide groepen niet verschilde.

Griepvaccinatie

Ons lichaam behoudt dus de mogelijkheid om met T-cellen te reageren op nieuwe virussen, terwijl ook de immuniteit tegen virussen waar men in het verleden mee in aanraking kwam, blijft bestaan.

De resultaten hebben mogelijk ook gevolg voor de jaarlijkse griepvaccinatie bij ouderen. De huidige vaccins zijn namelijk niet ontworpen om T-cellen mee te laten werken. Dit verklaart mogelijk waardoor griepvaccins soms niet goed werken bij ouderen.