Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Wandelen hardlopen joggen

Natuurwandelingen maken creatief

BAARN - Wandelen in de natuur is goed voor de hersenen en helemaal als je dit doet zonder elektronische apparaten mee te nemen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

De onderzoekers vonden dat backpackers 50 procent beter scoorden op een creatieve toets na een verblijf van vier dagen in de natuur zonder elektronica in de buurt.

56 mensen met een gemiddelde leeftijd van 28 jaar werden op een trip gestuurd de wildernis in. Ze mochten geen mobiele telefoons, tablets, computers of andere elektronische apparatuur meenemen. Van deze mensen deden er 24 een creativiteitstest van tien vragen op de ochtend voor de reis.

De overige 32 deden de test op de vierde ochtend van de reis. Deze groep had gemiddeld zes van de tien vragen goed, de eerste groep had slechts vier van de tien vragen goed.

Maar komt dit nu door het wandelen in de natuur of omdat ze losgekoppeld zijn van elektronische apparatuur? "Misschien een beetje van beide", zegt onderzoeker en professor in de psychologie David Strayer van de universiteit van Utah in Salt Lake City.

Zonder gadgets

Voor veel mensen is het niet mogelijk vier volle dagen in de natuur door te brengen zonder gadgets, maar toch kunnen ze volgens de onderzoekers hun voordeel doen met de onderzoeksresultaten.

"Maak een wandeling door het park als je niet lang weg kunt gaan", zegt Strayer. "Als je dat doet op regelmatige basis, kun je stress verminderen en kan het mentale en cognitieve voordelen hebben, zolang je maar geen telefoon, computers en tablets bij je hebt. Luisteren naar muziek kan, maar alleen als het rustgevend is. Als je praat over de telefoon of bijvoorbeeld sms't, gaan de voordelen verloren."

De resultaten van het onderzoek verschijnen online in het tijdschrift PLOS ONE.


Lees meer over:

wandelen

Aanbevolen artikelen