DEN HAAG - Door betere zorg rond zwangerschap en geboorte is de babysterfte sinds 2004 met 23 procent afgenomen. 

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) meldde dat woensdag, verwijzend naar de notitie 'Zorg rondom zwangerschap en geboorte' van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Volgens de NZa zijn de kosten weliswaar gestegen, maar daar staat tegenover dat de geboortezorg goed toegankelijk was en dat er voor de meeste zwangere vrouwen binnen 45 minuten gespecialiseerde hulp bereikbaar was.

Betere zorg

In 2003 had Nederland nog een van de hoogste sterftecijfers in Europa: er overleden elk jaar ongeveer 1700 baby's. Betere zorg zou mogelijk de dood van 400 daarvan kunnen voorkomen. Deskundigen adviseerden toen onder meer dat een bevallende vrouw uiterlijk een kwartier na aankomst in het ziekenhuis moest worden geholpen.

Ze pleitten verder voor een betere samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen en zouden ook graag dag en nacht een specialistische verloskundige zorg in ziekenhuizen zien.

Volgens de NZa-cijfers daalt het aantal baby's dat voor, tijdens of kort na de geboorte sterft de laatste jaren gestaag van ruim 1300 in 2006 tot 996 in 2010.