Woensdag 29 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
arts huisarts dokter

'Vrouwen onvruchtbaar na groeiremmers'

AMSTERDAM - Groeiremmers die sinds de jaren zeventig door duizenden Nederlandse kinderen zijn geslikt kunnen leiden tot ernstige vruchtbaarheidsproblemen.
Door: Novum

Meisjes moeten onmiddellijk stoppen met het innemen van de middelen, concluderen het Erasmus MC en het UMC Groningen volgens het AD uit onderzoek onder honderden ex-gebruikers.

Een op de drie vrouwelijke ex-gebruikers bleef gemiddeld veertig maanden ongewild kinderloos. Ruim een kwart onderging uiteindelijk een vruchtbaarheidsbehandeling. Bijna de helft was langer dan een jaar bezig zwanger te worden. Normaal is tachtig procent binnen een jaar zwanger.

Bij een op de zes vrouwen bleken de eierstokken snel te verouderen. Op hun 35ste zouden zij al voortekenen hebben van de overgang.

Geaccepteerd

Het is niet bekend hoeveel vrouwen door de middelen volledig onvruchtbaar zijn geworden. Onderzoeker Emile Hendriks zegt in de krant dat de middelen tot eind jaren negentig in alle ziekenhuizen werden verstrekt.

De afgelopen tien jaar gebeurt dat alleen nog in academische medische centra. De vraag zou zijn afgenomen omdat lange vrouwen nu geaccepteerd zijjn.

Extreme gevallen

Kinderartsen is nu geadviseerd de middelen alleen in extreme gevallen toe te dienen. Voorheen kregen meisjes de middelen als ze langer dan 1,80 meter dreigden te worden. Bij jongens werd 1,94 meter aangehouden.

In 2004 werd tot het onderzoek besloten omdat Australische onderzoekers vermoedens hadden dat het middel tot verminderde vruchtbaarheid leidt. Bij honderden vrouwen is een echo gemaakt van hun eierstokken en bloed geprikt. Ook hebben ze een vragenlijst ingevuld.

Aanbevolen artikelen