Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
chocola chocolade eten ongezond snoepen

'Chocolade helpt tegen hoest'

BAARN - Chocolade kan een remedie zijn bij een hardnekkige hoest. Dat blijkt uit een onderzoek van de hoestkliniek van de University of Hull.

Uit nader onderzoek in 2019 blijkt dat dit bericht inhoudelijk geen stand houdt. Er is onvoldoende bewijs om te stellen dat chocolade helpt tegen hoesten. Lees hier meer over in het NUcheckt-bericht

Van nature zit er in chocolade theobromine. Deze stof vermindert de symptomen van zowel acute als chronische hoest.

Zo’n 300 proefpersonen kregen gedurende 2 weken 2 keer per dag een dosis theobromine in de vorm van een capsule. Daarin zat 1000 milligram van deze stof. Ter vergelijking, in 100 gram ongezoete, pure chocola zit ruim 1500 milligram theobromine en een ons melkchocola bevat ruim 200 milligram.

​Hoest onderdrukken

60 procent van de patiënten ervaarden wat verlichting van hun symptomen. Een geneesmiddel is theobromine helaas niet: als ze stopten met het innemen van de capsules, kwam de hoest weer terug.

Eerder onderzoek van het Amerikaanse National Heart and Lung Institute toonde al aan dat theobromine bepaalde zenuwen blokkeert, waardoor de hoestreflex stopt. Theobromine bleek effectiever te zijn dan de veelgebruikte hoestonderdrukker codeïne.

​Dagelijks chocola

Volgens de onderzoekers zit er in een reep pure chocolade voldoende theobromine om effect te hebben op je hoest. "Elke dag een reep chocola eten waarin veel van deze werkzame stof zit kan ook effectief zijn bij mensen met chronische hoest, hoewel dagelijks chocolade eten andere ongewenste effecten kan hebben, zoals gewichtstoename", zegt onderzoeker Alyn Morice.


Lees meer over:

chocolade

Aanbevolen artikelen