'Ivf-kinderen meer kans op astma'

AMSTERDAM - Kinderen die zijn geboren na vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals in-vitro fertilisatie (ivf), hebben een iets hogere kans op het ontwikkelen van astma.

Dat toont een nieuw onderzoek aan, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Human Reproduction, meldt de BBC

Onderzoekers van de universiteiten Oxford en Essex bestudeerden de gegevens van meer dan 13.000 Britse kinderen geboren tussen 2000 en 2002.

De studie wijst uit dat de ivf- kinderen op vijfjarige leeftijd ongeveer twee keer zoveel kans hebben op het ontwikkelen van astma dan kinderen die op natuurlijke wijze zijn verwekt.

Onderzoeker Claire Carson laat weten dat 15% van alle kinderen in de studie op vijfjarige leeftijd astma heeft. Dit aandeel stijgt tot 24% onder de 104 kinderen die zijn verwekt met hulp van kunstmatige technieken.

Te vroeg

Volgens Carson is het echter nog te vroeg om te zeggen of een ivf-behandeling de kans op het ontwikkelen van astma bij het kind kan vergroten.

"Kunstmatige voortplantingstechnieken bieden een kans om vader of moeder te worden als er geen andere optie is. Voor de meerderheid van de kinderen is astma goed beheersbaar."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie