AMSTERDAM - Zwangere vrouwen doen er beter aan geen ham, spek en worst te eten. Deze vleeswaren zijn behandeld met nitriet en dat geeft mogelijk een verhoogde kans op kinderleukemie.

Dat zegt de Gezondheidsraad in een donderdag verschenen advies. Artsen moeten verder zo weinig mogelijk röntgenfoto's en ct-scans maken bij zwangere vrouwen en jonge kinderen, omdat de straling de kans op leukemie verhoogt.

De Gezondheidsraad ontraadt ook zogenoemde pretecho's die zwangere vrouwen laten maken om hun ongeboren kind te kunnen zien. Dat echo's leukemie veroorzaken is onwaarschijnlijk, maar niet uitgesloten.

Vrouwen die zwanger zijn of het willen worden, moeten niet werken met bestrijdingsmiddelen. Ook roken en drinken kan een verhoogde kans geven op leukemie, maar dat werd toch al ontraden voor zwangere vrouwen.

Borstvoeding

Het is aan te raden om borstvoeding te geven tot een kind minstens zes maanden is, omdat dit de kans op leukemie mogelijk verkleint. De Gezondheidsraad heeft onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaken van kinderleukemie, omdat het aantal gevallen van de ziekte in de jaren negentig opeens steeg.

Jaarlijks krijgen nu ongeveer vijf op de honderdduizend kinderen de ziekte, een vorm van kanker aan het bloedvormende systeem van het lichaam. De meeste kinderen overleven, maar de behandeling is zeer zwaar.