Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Rontgenfoto

'Minder röntgenfoto's en CT-scans tegen kinderleukemie'

DEN HAAG - Artsen moeten veel terughoudender zijn met röntgenfoto's of CT-scans bij zwangere vrouwen en jonge kinderen.
Door ANP

Dat adviseert de Gezondheidsraad in een donderdag verschenen rapport aan de overheid.

De ioniserende straling van foto's en scans vergroot namelijk de kans op kinderleukemie. De raad zette alle wetenschappelijke onderzoeken naar omgevingsfactoren bij kinderleukemie op een rijtje.

''Ook het edelgas radon speelt bijvoorbeeld een rol, wat in alle huizen zit. Het Rijk zou moeten bekijken of bijvoorbeeld beter ventileren of bepaalde bouwmaatregelen de blootstelling daaraan kunnen verminderen", aldus Fred Woudenberg, voorzitter van de onderzoekscommissie.

Een paar adviezen zijn rechtstreeks aan burgers gericht: ''Roken en drinken voor en tijdens de zwangerschap kan ook meespelen bij het ontstaan van kinderleukemie. Het is heel verstandig als mensen die een kindje willen krijgen, dat tijdelijk niet doen.''

Voeding

Het effect van het eten van bepaalde vleessoorten die met nitriet behandeld zijn, zoals ham, spek en worst, is nog niet helemaal bewezen. Toch raadt de Gezondheidsraad zwangere vrouwen af om dat nog te eten.

Ook kunnen ze beter niet meer met bestrijdingsmiddelen werken, tenzij ze extra beschermende maatregelen nemen. Bovendien moeten ze geen echo's meer aangeboden krijgen als daar geen medische indicatie voor is, aldus de raad.

Contact

Het geven van borstvoeding tot het kind zes maanden oud is, wordt juist wel aangeraden. Ook bezoek aan een kinderdagverblijf of ander contact tussen jonge kinderen kan beschermend werken tegen leukemie.

Woudenberg benadrukt dat ouders van een kind met leukemie zich niet schuldig hoeven te voelen als ze bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap hebben gerookt. ''Van geen enkel kind is de exacte oorzaak van de leukemie te achterhalen. We hopen alleen dat er door dit rapport maatregelen genomen worden om de ziekte bij andere kinderen tegen te gaan.''


Lees meer over:

straling

Aanbevolen artikelen