Gezonde voeding verkleint sterftekans hartpatiënten

AMSTERDAM - Een nieuwe internationale studie toont aan dat een dieet rijk aan fruit, groenten en vis de kans op terugkerende hartaanvallen en beroertes significant vermindert. 

Onderzoekster Mahshid Dehghan van The Population Health Research Institute (PHRI) bekeek met haar team de effecten van voeding op de gezondheidsresultaten voor mensen met hart- en vaatziekten.

Aan het onderzoek namen in totaal meer dan 30.000 volwassenen uit 40 landen met een gemiddelde leeftijd van 66 deel, die allen hart- en vaatziekten hadden of ernstige schade aan organen.

De studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Circulation, wijst uit dat de deelnemers met een dieet rijk aan vezels en weinig verzadigde vetten ongeveer 30 procent minder risico hebben op een hartaanval of een beroerte.

Bloedverdunners

"De belangrijkste bevinding van de studie is dat een dieet rijk aan fruit, groenten en vis de kans op een tweede hartaanval beduidend vermindert", zeht Dehghan.

"Gezond eten biedt extra voordelen voor mensen die medicijnen gebruiken, zoals bloedverdunners, voor de behandeling van hun kwalen.” 

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie