BAARN - Tienermeisje die roken bouwen minder bot op in een cruciale periode van groei. Hierdoor hebben ze een grotere kans op osteoporose op latere leeftijd.

Onderzoekers van het Cincinnatti Children's Hospital Medical Center komen tot die conclusie. Ze denken dat de resultaten kunnen helpen bij het ontwikkelen van strategieën voor het voorkomen van osteoporose (botontkalking) en botbreuken.

Uit de studie blijkt dat het rookgedrag van de tienermeisjes vooral een negatieve invloed heeft op de botdichtheid van het lumbale (onderste) deel van de wervelkolom en de heupen.

Tieners

"Ons onderzoek is de eerste in zijn soort dat laat zien dat roken bij tienermeisjes negatieve gevolgen kan hebben voor de botdichtheid", vertelt onderzoeker Lorah Dorn. Eerdere onderzoeken hebben al wel het verband aangetoond tussen roken en botdichtheid bij volwassenen.

"De hoeveelheid bot die wordt opgebouwd in de twee jaar rondom de eerste menstruatie van een meisje, verliest zij in de laatste veertig jaar van het leven", legt Dorn uit. In haar onderzoek keek ze naar de invloed van roken, depressie en alcohol op de botvorming bij 262 meisjes tussen de 11 en 19 jaar. Gedurende drie jaar werd de botdichtheid van de meisjes bijgehouden.

Verband

Uit de resultaten bleek een duidelijk verband tussen roken en een lagere botdichtheid, voornamelijk rondom de heupen en de onderste wervelkolom. Rond de 13 jaar was de botdichtheid bij alle onderzochte meisjes nog gelijk, maar daarna nam de botdichtheid af bij de rokers.

Ook depressieve klachten bleken invloed te hebben op de botdichtheid. Voor alcoholgebruik gold dit niet.